[CATALÀ]
Comunicat
El nucli de FEL-UAB s’integra a Batzac, dissolent la Federación Estudiantil Libertaria
Quedant sense cap nucli, la FEL deixa d’existir, tancant el seu recorregut de 10 anys de lluita. Us expliquem el recorregut que ens ha portat a aquesta decisió en aquest comunicat.
Treball de balanç
Des de l’estiu del 2022, el nucli de FEL-UAB, juntament amb ex-militants de FEL-Madrid i altres militants afins, hem estat fent un treball de balanç sobre la nostra experiència i actuació. Aquest balanç és el Senda, i per no perdre’ns en detalls us referim a la lectura d’aquest document.
En el mandat d’aquest balanç hem dedicat la majoria dels nostres esforços a impulsar l’especifisme com a estratègia revolucionària. Vam impulsar la nova línea editorial de Regeneración Libertaria, escrivint articles com a Federació i com a militants per esclarir i defensar la postura revolucionària de la corrent especifista. En aquest sentit, també vam impulsar l’Encuentro Especifista. El treball en l’àmbit estudiantil va caure en un segon pla. Integrant-nos en Batzac donem com a fructífer el nostre treball en l’àmbit general de l’especifisme i ens rearmem per abordar l’àmbit estudiantil.
Recorregut de la Federación Estudiantil Libertaria
La FEL neix l’estiu del 2014 al caliu del 15-M i el Procés Independentista. Amb la desaparició de la FIJL-FIJA es converteix en l’única organització anarquista no-sindical amb àmbit d’actuació a la totalitat de l’estat espanyol. Sovint, a més a més, és l’única organització anarquista de la seva localitat.
Al llarg de la seva història es vol impulsar el treball federal, amb resultats insatisfactoris. Aquesta mancança no es pot explicar només amb la pèrdua d’experiència en el complicat traspàs generacional de la militància estudiantil, s’explica també amb la falta de cultura militant o, més aviat, amb la cultura militant hiper-autonomista regnant en el cicle del 15-M i el Procés Independentista. Agrupant-nos en una organització més gran, amb la seva pròpia cultura militant responsable i disciplinada, donem resolució als problemes organitzatius de la FEL.
Per què ens unim a Batzac?
Entre Batzac i FEL, a Catalunya, ha existit sempre un traspàs de militància i una afinitat constants. Ens identifiquem amb el projecte, ens emociona el seu treball de reformulació propi i compartim les seves inquietuts. Creiem que, en la conjuntura actual, és el moment idoni per impulsar l’especifisme en la joventut treballadora, empedrant el camí cap a la Revolució i el Comunisme Llibertari.
L’herència de la FEL
Els nuclis estudiantils que pugui tenir Batzac, i el Front Estudiantil que pensem generar, ens veiem hereus de la Federación Estudiantil Libertaria. Veiem com a propis els seus projectes i campanyes, com per exemple les seves campanyes recurrents contra la Selectivitat, el projecte d’Universidad Popular aprovat al Tercer Congreso de la FEL, o la utilització del sindicalisme estudiantil com a eina per la totalitat de les lluites en l’àmbit educatiu. Pensem que, tot i les seves limitacions (que pretenem superar després d’aquest procés), els esforços i treballs de la FEL tenen potencialitat revolucionària.
També mantindrem el Senda com a marca de comunicació pròpia, utilitzant-lo com a eina de publicació del balanç sobre la FEL, que continuarem generant.
En el marc del balanç expressat al Senda, no veiem útil una organització estudiantil anarquista en una regió on no hi ha una organització política anarquista d’àmbit més general. A aquellis que es puguin trobar en la situació de crear una organització estudiantil anarquista en un territori faltat d’organitació política anarquista general els recomanem impulsar una organització anarquista especifista, entenent l’àmbit estudiantil com un àmbit d’inserció social més. Des de les organitzacions especifistes donarem tot el suport.
Sota el mateix balanç no veiem útil una Federació Estudiantil Llibertària d’àmbit estatal sense que l’organitació especifista sigui prou desenvolupada i potent per existir a nivell estatal. A les possibles organitzacions estudiantils anarquistes que busquin federar-se (de forma local o estatal) i es trobin el nom de la FEL, lis hi donem la recomanació d’acoblar-se a les organitzacions especifistes germanes amb l’objectiu d’impulsar endavant l’organització especifista, creant les condicions d’existència d’un Front Estudiantil Llibertari més potent adherit a l’organització especifista general.
Xarxes
Aquest nucli, ara Batzac-UAB, passa a utilitzar el nou compte @batzac_uab per comunicar-se a través d’aquesta xarxa social. Us convidem a seguir-nos!
Comiat
Acomiadar-se d’una organització que hem impulsat durant 10 anys és un gran pes emocional. Tot i així, les companyes ex-FEL amb qui tenim contacte ens han acompanyat en aquest procés, veient necessària la seva dissolució. La FEL ha deixat una petjada gens menyspreable en la militància revolucionària que ha acollit, i els seus deu anys d’experiència no desapareixen sinó que es condensen en el moviment especifista que ha impulsat.
Amb aquesta nova orientació seguim lluitant. Superem les limitacions de la Federación Estudiantil Libertaria i complim amb el nostre mandat de militants revolucionàries. Amb el fil roig-i-negre de combat de la militància revolucionària de la nostra classe al cap us diem, no pas per última vegada, el lema que ens ha acompanyat aquests deu anys de lluita i que recollim per enarbolar-lo cap al futur:
Amunt les que lluiten!
[CASTELLANO]
Comunicado
El núcleo de FEL-UAB se integra a Batzac, disolviendo la Federación Estudiantil Libertaria
Quedando sin ningún núcleo, la FEL deja de existir, cerrando su recorrido de 10 años de lucha. Os explicamos el recorrido que nos ha llevado a esta decisión en este comunicado.
Trabajo de balance
Desde el verano del 2022, el núcleo de FEL-UAB, junto con exmilitantes de FEL-Madrid y otros militantes afines, hemos estado haciendo un trabajo de balance sobre nuestra experiencia y actuación. Este balance es el Senda, y por no perdernos en detalles os referimos a la lectura de este documento.
En el mandato de este balance hemos dedicado la mayoría de nuestros esfuerzos a impulsar el especifismo como estrategia revolucionaria. Impulsamos la nueva línea editorial de Regeneración Libertaria, escribiendo artículos como Federación y como militantes para esclarecer y defender la postura revolucionaria de la corriente especifista. En este sentido, también impulsamos el Encuentro Especifista. El trabajo en el ámbito estudiantil cayó en un segundo plan. Integrándonos en Batzac damos como fructífero nuestro trabajo en el ámbito general del especifismo y nos rearmamos para abordar el ámbito estudiantil.
Recorrido de la Federación Estudiantil Libertaria
La FEL nace el verano del 2014 al rescoldo del 15-M y el Proceso Independentista. Con la desaparición de la FIJL-FIJA, se convierte en la única organización anarquista no sindical con ámbito de actuación a la totalidad del estado español. A menudo, además, es la única organización anarquista de su localidad.
A lo largo de su historia se quiere impulsar el trabajo federal, con resultados insatisfactorios. Esta carencia no se puede explicar solo con la pérdida de experiencia en el complicado traspaso generacional de la militancia estudiantil, se explica también con la falta de cultura militante o, más bien, con la cultura militante hiperautonomista reinante en el ciclo del 15-M y el Proceso Independentista. Agrupándonos en una organización más grande, con su propia cultura militante responsable y disciplinada, damos resolución a los problemas organizativos de la FEL.
¿Por qué nos unimos a Batzac?
Entre Batzac y FEL, en Cataluña, ha existido siempre un traspaso de militancia y una afinidad constantes. Nos identificamos con el proyecto, nos emociona su trabajo de reformulación propio y compartimos sus inquietudes. Creemos que, en la coyuntura actual, es el momento idóneo para impulsar el especifismo en la juventud trabajadora, empedrando el camino hacia la Revolución y el Comunismo Libertario.
La herencia de la FEL
Los núcleos estudiantiles que pueda tener Batzac, y el Frente Estudiantil que pensamos generar, nos vemos herederos de la Federación Estudiantil Libertaria. Vemos como propios sus proyectos y campañas, como por ejemplo sus campañas recurrentes contra la Selectividad, el proyecto de Universidad Popular aprobado en el Tercero Congreso de la FEL, o la utilización del sindicalismo estudiantil como herramienta para la totalidad de las luchas en el ámbito educativo. Pensamos que, ante todo y con sus limitaciones (que pretendemos superar después de este proceso), los esfuerzos y trabajos de la FEL tienen potencialidad revolucionaria.
También mantendremos el Senda como marca de comunicación propia, utilizándolo como herramienta de publicación del balance sobre la FEL, que continuaremos generando.
En el marco del balance expresado en el Senda, no vemos útil una organización estudiantil anarquista en una región donde no hay una organización política anarquista de ámbito más general. A aquelles que se puedan encontrar en la situación de crear una organización estudiantil anarquista en un territorio faltado de organización política anarquista general, les recomendamos impulsar una organización anarquista especifista, entendiendo el ámbito estudiantil como un ámbito de inserción social más. Desde las organizaciones especifistas les daremos todo el apoyo.
Bajo el mismo balance, no vemos útil una Federación Estudiantil Libertaria de ámbito estatal sin que la organización especifista esté lo suficientemente desarrollada y potente para existir en nivel estatal. A las posibles organizaciones estudiantiles anarquistas que busquen federarse (de forma local o estatal) y se encuentren el nombre de la FEL, les damos la recomendación de acoplarse a las organizaciones especifistas hermanas con el objetivo de impulsar adelante la organización especifista, creando las condiciones de existencia de un Frente Estudiantil Libertario más potente adherido a la organización especifista general.
Redes
Este núcleo, ahora Batzac-UAB, pasa a utilizar la nueva cuenta @batzac_uab para comunicarse a través de esta red social. ¡Os invitamos a seguirnos!
Despedida
Despedirse de una organización que hemos impulsado durante 10 años es un gran peso emocional. Aun así, las compañeras ex-FEL con quien tenemos contacto nos han acompañado en este proceso, viendo necesaria su disolución. La FEL ha dejado una huella nada despreciable en la militancia revolucionaria que ha acogido, y sus diez años de experiencia no desaparecen, sino que se condensan en el movimiento especifista que ha impulsado.
Con esta nueva orientación seguimos luchando. Superamos las limitaciones de la Federación Estudiantil Libertaria y cumplimos con nuestro mandato de militantes revolucionarias. Con el hilo rojo-y-negro de combate de la militancia revolucionaria de nuestra clase en la cabeza os decimos, no por última vez, el lema que nos ha acompañado estos diez años de lucha y que recogemos para enarbolarlo hacia el futuro:
¡Arriba las que luchan!